Zelf je boek uitgeven is…

Zelf je boek uitgeven is…

Er zijn zoveel manieren om naar selfpublishing te kijken. In dit artikel zet ik op een rij wat ik erover heb bedacht en gevonden.

…een manier om alles in je eigen hand te houden:

zelf schrijven, zelf je boek uitgeven zonder bemoeienis en gegraai van andere partijen, daarbij de maximale winst halen en voor jezelf kunnen houden.

…mogelijk in een paar eenvoudige stappen,

staat te lezen op de site van Brave New Books: ‘Het te koop aanbieden en promoten vervolgens ook. Je bepaalt zelf de verkoopprijs van je boek. Je krijgt zelfs je eigen website. En je hebt je eigen dashboard zodat je alle voor jou relevante gegevens kunt zien en volgen.’

…populair.

De boekenkrant meldt: ‘Een van de grote voordelen van het tijdperk van digitale media is het steeds grotere gemak en de directheid waarmee informatie gedeeld kan worden. Dit heeft ook invloed op de boekenmarkt. Steeds meer auteurs beginnen gebruik te maken van alternatieve opties en geven zelf hun boek uit zonder de tussenstap van een uitgever.’

…onoverzichtelijk.

Lulu, Pumbo, Brave New Books, Woordstroom, Booklight, Multilibris en mijnbestseller.nl. Dit zijn zomaar wat namen en dan heb ik ze echt niet allemaal gehad. Er zijn veel aanbieders van uitgeefdiensten, die stuk voor stuk op een andere manier werken, die hun eigen tariefstructuur hebben en daar hun business uithalen. Informeer je goed voordat je besluit met een partij in zee te gaan.

…je boek verkopen zonder de boekhandel als verkoopkanaal (1).

Jarenlang is het argument dat ze met hun boek in de boekhandel willen liggen voor veel schrijvers doorslaggevend geweest om te zoeken naar een uitgeverij. Tegenwoordig is het gemakkelijker geworden om je boek ook via het CB aan te bieden, wat betekent dat je boek in elke boekhandel kan worden besteld. Dus deze bewering klopt niet meer helemaal.

…je boek verkopen zonder de boekhandel als verkoopkanaal (2).

Een uitgeverij heeft van oudsher goede contacten met de boekhandel, het hele productieproces is nog steeds afgestemd op de inkoopkalender van de retailers. Zonder een gerenommeerde uitgeverij als ‘merk’ op je omslag, wordt de kans dat er stapels van je boek bij Bruna, Ako of De Vries liggen inderdaad kleiner. Impulsaankopen worden daarmee veel moeilijker.

…sneller dan via een uitgeverij.

Dat is in veel gevallen wel zo. Als je al een uitgever hebt gevonden, kan het nog even duren voordat jouw boek op de markt komt. Dit hangt samen met het feit dat uitgevers hun nieuwe titels twee, maximaal drie keer per jaar aanbieden aan de boekhandel en ze in de catalogus een vrij plekje moeten vinden voor jouw boek. Reken maar op minimaal een maand of negen. In die tijd kun jij ook zelf je boek uitgeven, of zelfs al sneller.

…een brevet van onvermogen (1).

Want je boek is niet van voldoende kwaliteit om er een uitgever voor te interesseren. Aan zelf je boek uitgeven kleeft nog steeds een zweem van ijdelheid, van overschatting van je eigen schrijfkwaliteit. Dit sentiment bezorgde vanity-publishers jarenlang een markt. En laat ik eerlijk zijn: het komt nog steeds voor dat zelf uitgegeven boeken van slechte kwaliteit zijn. Dus als self-publisher heb je zeker een vooroordeel te overwinnen.

…een brevet van onvermogen (2).

Nee, dat een schrijver zelf zijn boeken uitgeeft is niet altijd een teken van mindere kwaliteit. De commerciële boekenmarkt is tegenwoordig zo complex, dat het niet alleen voor debutanten steeds moeilijker wordt om een uitgever te vinden, maar ook voor gevestigde auteurs om hun nieuwe werk nog uitgegeven te krijgen bij hun bestaande uitgever. Voor nieuwe en bewezen kwaliteit is zelf uitgeven een prima alternatief om hun publiek te bedienen.

…een alternatief voor schrijvers

die meer willen dan de 10% van de netto-opbrengst van hun boek die ze van een uitgever krijgen. Marcel van Driel legt in deze blog uit dat ‘er steeds minder overblijft voor de drijvende kracht achter ieder boek: de auteur. En er komt een punt dat iedere auteur zich af moet vragen of het publiceren via een traditionele uitgever nog wel rendabel is. En of het toch niet beter is om zelf je eigen boeken uit te geven en aan de man te brengen.’

…een manier om in het buitenland te publiceren.

Liesbeth Heenk laat zien dat het kan. Ze is een Nederlandse auteur die via Amazon haar Engelstalige boeken over Vincent van Gogh verkoopt in het buitenland. Als je wilt weten hoe ze dat doet, lees haar boek Succesvol publiceren op Amazon.

…een internationale trend.

Nederland loopt hierin misschien nog een beetje achter, maar in het buitenland houdt men de ontwikkelingen op het gebied van self publishing nauwlettend in de gaten. Men onderkent dat het boekenvak erdoor wordt beïnvloed en dat men er rekening mee moet houden in het kiezen van de eigen strategieën. Lees hier over vijf trends in 2014.

…lucratief.

De Amerikaanse Amanda Hocking is nog maar 27, heeft 19 boeken op haar naam staan die ze zelf heeft uitgegeven en heeft daarmee inmiddels meer dan twee miljoen dollar verdiend.Zelf je boek uitgeven

…een fulltime baan.

Amanda was meer dan veertig uur per week bezig: e-mails wegwerken, omslagen bewerken, redacteuren zoeken, etc. en besloot toen alsnog naar een uitgever te zoeken. Ze tekende onlangs een contract voor vier boeken bij Sint Martin’s Press.

Deze uitspraken over zelf je boek uitgeven heb ik verzameld in mijn omgeving, maar natuurlijk is zelf uitgeven nog veel meer. Wat zou jij willen zeggen over zelf uitgeven?

 

Groet,

 

 

 

7 augustus 2014 | Businessboek schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 1 reactie

  • Manon Brinkman says:

    Dag Marja, dank voor weer een interessante blog! Ook die info over publiceren in het buitenland is een eye opener. Hartelijke groeten, Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *