Wat is jouw boekconcept?

Wat is jouw boekconcept?

Als je wilt schrijven over je vak, buig je dan zo vroeg mogelijk over het grote plaatje. Dat maakt het schrijven makkelijker.Natuurlijk is er niets mis mee om gewoon ergens te beginnen. Je neemt een onderwerp waar je warm voor loopt en schrijft op wat je erover weet, alsof je het aan een collega of klant zou vertellen. De ervaring is dat als je een aantal stukken hebt geschreven, er een punt kmt waarop je je werk niet meer goed kunt overzien. Wat is het verband tussen al die onderwerpen? Val je niet in herhalingen? Oftewel: wat is jouw boekconcept?

Wat is een concept?

Concept betekent: samengevat. In je boekconcept leg je de belangrijkste kenmerken van je schrijfproject vast. – Let op: ik zeg ‘ boekconcept’ omdat het boek van oudsher het medium is om een langere boodschap over te brengen. Tegenwoordig hebben we natuurlijk veel meer media. Leg je dus nog niet vast op de vorm. Misschien komt wat je schrijft wel veel beter tot zijn recht in een emailcursus, een app of een magazine.  – Het boekconcept behelst de kern van je manuscript en is een belangrijk hulpmiddel om je door het schrijfproces heen te leiden, allerlei keuzes waarvoor je nog komt te staan kun je uit je boekconcept afleiden.

De kern van je schrijfproject

Goed. Je weet zelf als geen ander wanneer je er aantoe bent om je te buigen over je boekconcept. Als dat moment is aangebroken, klap je je laptop dicht of leg je pen neer. Ga zitten op een plek waar je niet gestoord wordt. Neem wat afstand van je schrijfsels, doe bijvoorbeeld alsof je het voor het eerst beziet, zodat de belangrijkste kenmerken in het oog lopen, of dat je er vijf meter boven hangt, zodat je het grotere geheel kunt bekijken.

Denk na over deze vragen

  • Waarom wil je schrijven over je vak? Wat wil je bereiken met dit schrijfproject? Waarvoor wil je het inzetten?
  • Wie zijn eigenlijk de mensen voor wie je schrijft? Wat hebben ze gemeenschappelijk?  Wat is je doelgroep?
  • Waarover wil je je doelgroep vertellen? Kun je de boodschap van je boek in een zin samenvatten?

Schrijf de antwoorden op. Zij vormen de eerste aanzet voor je boekconcept, de kern van je schrijfproject.

Wat moet je met een boekconcept?

Een concept helpt je om je schrijfactiviteiten richting te geven. Hiermee kun je bijvoorbeeld de optimale keuze maken als het gaat om:

  • Hoofdstukindeling
  • Schrijfstijl
  • Publicatievorm

Bovendien is je boekconcept een goed uitgangspunt om antwoorden te vinden op vragen waarvoor elke schrijver – want dat ben je nu, ook al ben je ‘alleen maar’  aan het schrijven over je vak; niet alle schrijvers werken aan een roman 🙂 – komt te staan. Denk aan:

  • Hoe zorg ik ervoor dat het interessant is om te lezen?
  • Waarom zou ik het afmaken?
  • Hoe kan mijn boek bijdragen aan mijn zakelijke activiteiten?

Boekconcept samengevat

Je boekconcept is dus je schrijfproject in een notendop. Het houdt je bij de les op het moment dat je merkt dat je onderwerpen gaat herhalen. Het geeft je inspiratie op het moment dat je merkt dat je stilvalt. Het geeft je richting bij het schrijven en helpt je doorzetten as je het even niet ziet zitten.

Model Boekconcept

Zoals hierboven opgemerkt, zijn de drie vragen in dit artikel slechts het begin van een boekconcept. Wil je het schrijven over je vak professioneel aanpakken, dan is een uitgebreider concept onmisbaar. Lees hier hoe je een compleet Model Boekconcept kunt krijgen.

Heb jij al eens gewerkt met een concept? Ik hoor graag wat je ervaringen ermee zijn. Wat is jouw concept?

Groet,

 

 

 

5 februari 2015 | Businessboek schrijven


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *