De 5 onmisbare delen van een synopsis

De 5 onmisbare delen van een synopsis

Als je manuscript klaar is en je wilt het aanbieden aan een uitgever, is het belangrijk dat je de tijd neemt om een goede synopsis te schrijven. Die voeg je met de brief en je manuscript in de envelop voordat je die op de bus doet.

 

Doel

Waarvoor een synopsis dient? Om het maar even helder te stellen: elke redacteur die bij zijn uitgeverij de stapel ongevraagd ingestuurde manuscripten te lijf gaat, wil daar zo snel mogelijk mee klaar zijn. Dus hij of zij wil zich in zo kort mogelijke tijd een indruk vormen van de inhoud van elke envelop. Met een goede synopsis kun je niet alleen een overzichtelijke samenvatting maken van de kern van je manuscript, maar ook de aandacht trekken.

 

Een goede synopsis bestaat uit vijf delen

1) Begin met een zakelijke beschrijving van jou als afzender: naam, adres, woonplaats, contactgegevens, website. Zo weet de redacteur direct met wie hij te maken heeft en hoe hij je kan bereiken.

2) Een korte puntsgewijze beschrijving van je boek: doelgroep, genre, thema, belangrijkste verhaallijn en vergeet niet: omvang gemeten in het aantal woorden. Vertel vooral niet hoeveel A4’tjes je manuscript dik is, want dat zegt een uitgever helemaal niets. De grootte van letters en de regelafstand bepalen hoeveel woorden er op een A4’tje staan, dat kan heel erg verschillen.

Je vindt het aantal woorden in Word vaak links onderaan in het beeldscherm. Staat hij daar niet, kijk dan onder de optie Controleren in de bovenbalk. 

3) Een samenvatting van het verhaal in maximaal 250 woorden.  En redacteur wil weten hoe het verhaal loopt, dus benoem de volledige spanningsboog.

Eindig niet met een cliffhanger, dat is meer iets voor een flaptekst.

4) Karakterisering van belangrijkste personages, beperk je daarmee tot de figuren die je ook in de samenvatting hebt benoemd. Zij zijn bepalend voor de verhaallijn.

Vertel niet meer wat ze meemaken, maar leg nadruk op de eigenschappen die van belang zijn voor het verhaal.

OF

Als je een non-fictieboek aanbiedt: een inhoudsopgave.

In de inhoudsopgave moet de lijn van je betoog al duidelijk zichtbaar zijn.

5) Biografische gegevens over jezelf: een korte beschrijving van je schrijfervaring/-opleiding, eventueel resultaten in schrijfwedstrijden, PR-mogelijkheden zoals: een eigen website, activiteiten in de social media.

 

Technische vormgeving

Omdat de synopsis bedoeld is om de ontvanger een snelle indruk te geven van je manuscript, zijn ook de volgende punten van belang:

  • Kies een duidelijk leesbare letter, geen fantasieletter.
  • Gebruik lettercorps 11, op regelafstand anderhalf.
  • De hele synopsis mag maximaal twee kantjes A4 zijn. De ruimte is beperkt, dus zorg ervoor dat je nergens gegevens herhaalt die je al eerder hebt vermeld.
  • Check, check en dubbel-check je taalgebruik, de grammatica en de spelling. Gebruik niet alleen een spellingscontrole, maak ook een print. Op papier lees je je eigen woorden weer heel anders dan op een beeldscherm.

Deze synopsis is je visitekaartje, elke taalfout die je daarin maakt vermindert de verwachting van de lezer ten aanzien van je manuscript. Is je taalgebruik daarentegen gevarieerd en to-the-point, dan zal zijn/haar nieuwsgierigheid naar je manuscript toenemen. Besteed dus extra zorg aan een goede synopsis, laat het een waardige opmaat zijn naar je manuscript.

Groet,

 

 

 

27 juni 2013 | Schrijftips en taaltips


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Lees 4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *