Ben jij een schrijver?
Wanneer ben je eigenlijk een schrijver? Als je een boek hebt uitgebracht of twee… of pas wanneer je een heel oeuvre hebt opgebouwd? De kwalificatie schrijver lijkt wel omgeven door een krans van heiligheid. Maar voor mij is het klaar: zoals je een tennisser bent als je graag een balletje slaat of een gitarist als je ’s avonds liedjes tokkelt, zo ben je een schrijver als je plezier hebt in het maken van verhalen.
Natuurlijk is er verschil in niveau – zoals grandslam- en huisvrouwentennis naast elkaar bestaan – maar volgens mij ben je een schrijver als je je schrijfactiviteiten serieus neemt en, niet onbelangrijk, als je je ei erin kwijt kunt. Zoals je sportieve of muzikale vaardigheden kunt trainen, kun je je schrijverschap ook ontwikkelen. Hier een aantal tips.
1 Geef schrijven een duidelijke plek in je leven
- Maak er regelmatig tijd voor
- Geef jezelf toestemming om er helemaal voor te gaan en geniet ervan
- Blok een uur in je agenda, zet eventueel een wekker zodat je niet aan de tijd hoeft te denken en schakel je telefoon uit
- Creëer een schrijfplek
- Stel jezelf een doel, een aantal woorden per dag, aantal minuten, een scène of personage uitdenken etc.
2 Maak meters
- Schrijf tot je de blaren op je vingertoppen hebt – bij wijze van spreken natuurlijk
- Schrijven kan altijd en overal, dus zorg dat je altijd de middelen bij de hand hebt: een notebook, laptop of opschrijfboekje
- Daag jezelf uit met oefeningen. Zoals musici tot in het oneindige etudes oefenen en basketballers eindeloos blijven dunken, zo kun je voor jezelf ook schrijfoefeningen doen.
- Doe eens mee aan een wedstrijd.
3 Zorg voor goede hulpmiddelen
- Duik eens in de mogelijkheden van een tekstverwerkingsprogramma
- Gebruik de spellingscontrole
- Plaats snelkoppelingen op je bureaublad naar Het groene boekje en De grote van Dale
- Gebruik programma’s als Excell of YWrite om je teksten te structureren en grip te houden op je personages
4 Zoek manieren om je schrijfvaardigheden te blijven ontwikkelen
- Volg een cursus of workshop
- Lees boeken over schrijven
- Neem eens een schrijfcoach in de hand
5 Organiseer feedback op je schrijfsels
- Zoek meelezers
- Sluit je aan bij een schrijfkring of zoek andere auteurs met wie je af en toe werk uitwisselt
- Doe eens mee aan de schrijfopdracht in het Schrijverscafé
6 Breid je netwerk uit
- Bezoek lezingen en boekpresentaties
- Volg auteurs die je bewondert op twitter of facebook, ga met ze in gesprek
- Zoek gezelschap/communities van mensen die zelf ook schrijven, zoals het Schrijverscafé op LinkedIn.
- Wissel ervaringen uit
- Zoek gezelschap van mensen die jou willen ondersteunen bij het schrijven (meelezers)
7 Blijf kritisch op je eigen werk, maar wees ook trots op wat je maakt!
8 Stap over je gêne heen, noem jezelf schrijver
Dit is natuurlijk een lange lijst, die je niet in een keer kunt afwerken. Begin rustig, zoek eens een suggestie uit die je aanspreekt of kies er juist een die een enorme uitdaging voor je vormt. Geef daar eens een week lang aandacht aan. Zo zet je een eerste stap in de ontwikkeling van je schrijverschap. Je zult zien: de volgende zal makkelijker zijn en voor je het weet leef je als een schrijver ;-).
Groet,
21 maart 2013 | Schrijftips en taaltips
Lees 5 reacties
Beste Cees,
Je bent een schrijver, dat is wel duidelijk! Je werk is uitgegeven. Ook al is het POD, dat is al meer dan veel schrijvers kunnen zeggen. Heb in mijn blogs gekeken? Er zijn er verschillende met tips voor het zoeken en benaderen van uitgevers. Een flinke dosis vasthoudendheid is hierin noodzakelijk.
Maar sta je er ook niet blind op. Een uitgever neemt niet alles van je over en zeker niet de promotie die je in je reactie noemt. Een succes maken van een boek is een doel voor zowel de uitgever als de auteur, dus ook wat promotie betreft zul je moeten samenwerken. Jij hebt één boek – jouw literaire kind – waarvoor je je inzet, maar de uitgeverij heeft per aanbieding misschien wel 15 of 20 titels waarvoor ze de promotie moeten doen. Dus ze moeten kiezen op welke titels ze zich gaan richten. Een uitgeverij is een commercieel bedrijf, dus zal de promotie zich vooral richten op die titels waarvan het meeste resultaat (lees omzet) te verwachten is. En of dat jouw boek zal zijn, is nog maar de vraag.
Waar ik maar mee zeggen wil: ik begrijp dat je graag een uitgever vindt, maar als je die hebt gevonden kun je niet alles aan hem overlaten. Je bent er dan dus ook nog niet. En misschien is een POD-uitgever dan nog wel zo prettig: heb je lekker alles zelf in de hand.
Veel schrijfplezier en succes op je zoektocht!
groet, Marja
Hallo, Ik ben schrijver. Schrijven doe ik om gelezen te worden, gewoon omdat ik iets te vertellen heb. Schrijven geeft me leefruimte en drijft me verder op mijn levenspad. Ik vind het facinerend om te schrijven, het idee dat woorden me verbinden met anderen. Mijn eigen woorden laten me zien wie ik ben. Letter voor letter hak ik woorden uit de bergen van mijn belevingswereld, ze zijn de zachte sierraden van mijn ziel. Mijn ogen kijken om te vergelijken, innerlijk te overleggen hoe ik het zal zeggen. Ik schrijf met het puntje van mijn ziel op een onbeschreven blad, teken een nieuwe weg in mijn gedachten, een weg naar huis.
Groet,
Henk
Het schrijven zit mij in het bloed!
Of het nu om een paar rijmwoorden, een verhaal, een levensgebeurtenis of iets anders gaat, ik moet het op papier zetten. Ik ben een schrijver.
Beste schrijvende lezers en lezende schrijvers,
Het verhaal van Rein is interessant, maar was te lang om volledig op te nemen, daarom heb ik alleen de eerste en laatste alinea behouden. Wil je het hele artikel lezen, volg dan de link!
groet, Marja
Ja, een huisvrouw kan een schrijver zijn. Zoals ook een schrijver een huisvrouw kan zijn. We zijn allemaal een hoop dingen, waarom zou je je tot één beperken. En schrijver is geen beschermd beroep.
Ik wil aan punt 4 een tip toevoegen. Die voor mij het beste werkt. Lees werk van schrijvers die je goed vindt, of die veel andere mensen goed vinden. Lees als een schrijver, kijk hoe ze het doen en probeer eens of je dat na kunt doen.