De 8 voordelen van schrijfritme

De 8 voordelen van schrijfritme

Als je een schrijfproject wilt afronden, is één ding noodzakelijk: dat je er regelmatig aan werkt. Maar er zijn meer voordelen van een schrijfritme.

Martin van der Velde schrijft een magisch-realistische young-adult roman, getiteld Bij het sluiten van de Hemelpoort. Het boek gaat over een onzeker meisje dat langzaam haar zelfvertrouwen – en daarmee haar plek in het leven – vindt. Het is zijn eerste boek en het ontbreekt hem absoluut niet aan inspiratie! De verhaallijnen spelen in Martins hoofd en ontvouwen zich terwijl zijn vingers het toetsenbord aanraken. Vooral sinds hij de 8 voordelen van schrijfritme heeft ervaren. 

Zo begint het vaak

Martin liep al langer rond met plannen voor dit boek, maar zoals vaker gebeurt: het leven vult zich met liefde, werk en een sociaal leven. De tijd schiet voorbij zonder dat het van schrijven komt. Tot het moment dat het verhaal er echt uit wilde. Martin ging achter zijn pc zitten en begon te typen. Het ging lekker, hij kon een heel weekend doorschrijven en had een goed deel van zijn verhaal staan. Maar toen kwam de werkweek er weer tussen. Hoe graag hij het ook wilde, er gingen dagen voorbij waarin hij niet aan schrijven toekwam.

Schrijfritme zoeken

Je hoeft niet per se aan een roman bezig te zijn, je kunt ook aan een boek over je specialisme werken. Maar misschien herken je Martins situatie wel? Misschien zit er bij jou soms ook te veel tijd tussen je schrijfmomenten en heb je, als je dan wél tijd vindt om te schrijven, moeite om er weer in te komen. Schrijfritme? Dat is iets waar je alleen maar van kunt dromen.

Martin realiseerde zich dat er iets moest gebeuren als hij zijn roman af wilde ronden. Hij koos voor schrijfcoaching. Nu spreken we elke wekelijks af en bespreken we het fragment dat hij in de tussentijd heeft geschreven. Zo heeft hij zijn schrijfritme gevonden.

8 voordelen van schrijfritme

Martins boek begint nu vorm te krijgen. Dat is het eerste voordeel als je regelmatig schrijft. Maar er zijn er nog meer voordelen van schrijfritme:

  1. Je zit beter in je boek. Het lukt je sneller om de draad van je boek weer op te pakken.
  2. Je valt minder snel in herhalingen. Omdat je regelmatig schrijft en er beter in zit, onthoud je ook beter wat je al hebt verteld of behandeld. Dat vermindert de kans op herhalingen en scheelt later heel wat schrapwerk.
  3. Je heb meer plezier van je inspiratie. Ideeën voor je boek kunnen je overvallen op allerlei momenten. Als je regelmatig schrijft is het gemakkelijker om die flow weer tot leven te brengen als je schrijftijd is aangebroken.
  4. Je oefent je schrijfvaardigheid. Oefening baart kunst. Als je regelmatig schrijft, zul je ook je stukken vaker teruglezen. En dan herken je vast ook de minder sterke stukken, de stopwoordjes die je gebruikt en misschien zelfs ook de spelfouten die je maakt.
  5. Je vindt je eigen stem sneller. Omdat je vaker schrijft, krijg je ook meer gevoel voor de stijl of de stem die bij je boek past. Hoe wil je je boodschap, je verhaal vertellen? Dat wordt steeds duidelijker naarmate je vaker aan je boek werkt.
  6. Schrijven krijgt een vaste plek in je leven. Met een schrijfritme maak je letterlijk ruimte voor het schrijven in je leven. Met andere woorden: je groeit in je schrijverschap!
  7. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Als je je boek ziet ontwikkelen, groeit het besef dat je het ook echt kunt realiseren. Je krijgt meer plezier in het werken aan je boek en dat is weer goed voor je inspiratie.

Ten slotte

Martin ervaart elk van deze de voordelen van zijn schrijfritme. Af en toe slaan we een week over, maar hij heeft de vaart er goed in. Zijn schrijfstijl is verbeterd, zijn personages zijn tot leven gekomen en het verhaal is bijna rond. ‘Ik schilder een magisch-realistisch kunstwerk met woorden,’ zegt hij over zichzelf. Martin koos voor schrijfcoaching, maar er zijn natuurlijk ook voldoende manieren om het zelf te doen.

 

 

 

3 maart 2016 | Schrijftips en taaltips


Deze blog is bedoeld om iedereen die schrijft te helpen, dus ken je iemand die er iets aan heeft? Stuur de link gerust door of deel hem via Twitter/Facebook/ LinkedIn. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Drop ze in de replybox hieronder en ik antwoord zo snel mogelijk.

Bel of mail me!

Nieuwsgierig wat RedactieKracht voor je kan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *