14 tips om je bronnen te organiseren
Ter voorbereiding van je schrijfproject heb je een enorme hoeveelheid informatie verzameld. Hoe houd je daarin het overzicht?Herken je dit? Boeken, kranten en kopieën liggen op een grote stapel op je bureau. Ergens in die bergen papier bevindt zich dat artikel met de titel van het boek waarnaar je wilt verwijzen in de tekst waar je nu aan werkt. Maar waar ook weer? Of stond het toch in een bestand dat je hebt gedownload. In dit artikel vind je 14 tips om je bronnen te organiseren en zo het schrijven over je vak gemakkelijker te maken.
Organiseer je informatie zo vroeg mogelijk
Of je nu schrijft aan een blog of een boek, voor een nieuwsbrief of voor Twitter, werkt aan een app of een ebook: je wilt je lezers voorzien van deugdelijke informatie. Je hebt al een tijdje lopen nadenken voordat je aan je project begon, in die tijd heb je vast heel wat boeken, tijdschrift- en blogartikelen hebben verzameld.
- Ter inspiratie voor je eigen project: kijk eens welke aspecten er allemaal aan kleven.
- Als reminder: dit ook behandelen.
- Omdat je weer: hier moet ik nog eens verder naar kijken als ik er aantoe ben.
- Als hulpmiddel: liever goed gejat dan slecht bedacht.
Goed gedaan! Je kunt namelijk niet om bronnen heen als je gaat schrijven. Sterker nog: het is handig als je flink wat informatie verzamelt voordat je begint. Dan kun je als je eenmaal op gang bent lekker doorschrijven. Maar… dan moet je je informatie wél terug kunnen vinden natuurlijk. Dus:
1) Vergeet niet de naam te noteren van het medium en de datum waar je elk artikel hebt gevonden. Dat scheelt later veel zoekwerk.
2) Zorg ervoor dat je artikelen die over hetzelfde onderwerp gaan, direct bij elkaar opbergt.
3) Zet de naam van het onderwerp op het bovenste artikel.
4) Houd ze in het begin met paperclips bij elkaar, maar als de stapel groeit stop je je papieren in plastic mapjes.
5) Investeer in een hangmappensysteem waarin je de onderwerpmapjes snel kunt opzoeken.
6) Alles wat je op het web vindt aan informatie, bewaar je in digitale mapjes.
Pas de organisatie in de loop van je voorbereiding aan
Wanneer je concept vaststaat, je een blogplanning hebt gemaakt of als je inhoudsopgave klaar is, komt het moment om je bronnen opnieuw te organiseren.
7) Bewaar de informatie die je hebt verzameld op de plek waar je hem zoekt als je hem nodig hebt. Het meest logisch is om je concept, blogplanning of inhoudsopgave als leidraad te gebruiken voor het opbergen van je informatie.
8) Bewaar je mapjes in de volgorde waarin je onderwerpen aan de orde stelt, per week of per hoofdstuk.
9) Maak twee dezelfde mappenstructuren: een digitale en een fysieke. Zo hoef je bronnen die bij hetzelfde hoofdstuk of dezelfde blogpost gaan maar op twee plekken te zoeken: in de documentmap in je digitale bibliotheek en in je hangmappensysteem.
Blijf organiseren, ook tijdens het schrijven
10) Schrijf over het onderwerp met het betreffende mapje binnen handbereik. Je hoeft daarbij overigens helemaal niet de logische volgorde aan te houden. Als je basisstructuur in orde is, kun je elk onderwerp pakken dat je op dat moment inspireert.
11) Als je de blog of het hoofdstuk over hebt voltooid, maak je een aantekening op de artikelen die je gebruikt hebt. Zodat je weet dat je de informatie hebt verwerkt, welke gegevens precies en op welke plek in je schrijfproject je het hebt verwerkt.
12) Neem na afloop de bibliografische data van de artikelen die je hebt gebruikt over in een apart bestand, zodat je een duidelijk bronnensysteem opbouwt.
13) Als je een artikel over een bepaald onderwerp uiteindelijk niet gebruikt, leg je hem in een apart mapje. Misschien dat het later alsnog van pas komt.
Ruim op na het schrijven
Blijf niet eeuwig zitten met stapels boeken en papieren die je nooit meer gaat inzien.
14) Als je project helemaal is gerealiseerd, staat niets je in de weg om de gebruikte informatie weg te gooien. Tenzij je vermoedt dat je nog een deel twee gaat schrijven… maar dan kun je vaak terugvallen op je eerste project, als er niet veel actuelere informatie beschikbaar is.
Zo schep ruimte, in je kamer en in je hoofd, waarin nieuwe creativiteit, nieuwe ideeën weer ruimte vrij spel hebben.
Wat helpt jou om je informatie te organiseren?
Groet,
2 juli 2015 | Businessboek schrijven
Lees 7 reacties
Hoi Marja, er is een e-book dat uitleg geeft over alle handigheidjes van Evernote. Sinds ik dat heb gelezen is Evernote letterlijk mijn lifeline: alles stop ik erin. Ik kan het je zeer aanbevelen.
Ha Susan!
Wat is de titel van dat e-book?
groetjes, Marja
PS: Wat Evernote ook zo handig maakt is dat je het overal ter beschikking hebt: de webversie op internet, de app op je telefoon en tablet, en het programma op je pc/Mac. Alles synchroniseert met elkaar via de webversie. En telefoon/tablet/pc/Mac hoeven niet online te zijn om Evernote te kunnen gebruiken; dan volgt synchronisatie zodra er een internetverbinding is.
Hey Marja,
Ik gebruik Evernote als mijn externe brein en ik vind het ideaal. Alles is terug te vinden, zowel op tekst binnen een bewaard artikel of een notitie, als op labels die ik aan de notities hang, als op notitieboeken per (groot) onderwerp.
Ik gebruik Evernote ook voor fictie schrijven en heb daar een artikel over geschreven: http://singularity.nl/hoe-evernote-mij-helpt-bij-een-boek-schrijven-b/
Groet, Miriam
Ha Miriam,
Ja, ik hoor vaak goede verhalen over Evernote. Ik heb zelf ook een account, maar ben er nog niet zo handig mee. Ik sla er tot nu toe vooral digitale knipsels mee op. Op het labelen en notitieboeken maken moet ik nog even studeren. Maar fijn dat je het meldt. Evernote is natuurlijk een prima programma om een digitaal archief aan te leggen.
Bedankt voor de link naar je artikel!
groet, Marja
Wat ik met papieren knipsels (die ik niet zo veel heb) doe is een foto maken, rechtstreeks in Evernote. Zoeken op tekst binnen een plaatje werkt ook prima, zelfs handgeschreven.
He, dat wist ik niet. Dat maakt het dus mogelijk om al je knipsels op een plek te bewaren! Ik denk dat het, als je bijvoorbeeld pagina’s uit een boek fotografeerd, wel belangrijk is om de bibliografische gegevens aan de foto te koppelen. Anders moet je later alsnog zoeken…