10 onmisbare websites voor schrijvers
Wie elke dag met taal bezig is, zoals jij als schrijver en ik als redacteur, heeft van nature een zeker taalgevoel. Toch kunnen we hulpbronnen goed gebruiken.
In de loop der tijd wordt dat aangescherpt, door het onderwijs dat we volgen, door schrijfcursussen en – vooral – door veel te oefenen. Nu moet ik bekennen dat ik zelf soms twijfel over de spelling van een woord of de juiste taalregel. En omdat ik natuurlijk wel wil dat er zo min mogelijk taalfouten in mijn tekst staan, heb ik een aantal bronnen die me dan helpen. Dit is mijn top-10 met onmisbare websites.
1 http://woordenlijst.org/
In De woordenlijst der Nederlandse taal, ook wel Het Groene Boekje genoemd, staan van oudsher de laatste spellingsregels en de juiste spelling van Nederlandse woorden. De online versie heeft altijd de laatste updates en die heb ik dan ook altijd openstaan. Je kunt er een woord intypen en dan heb je in no-time de juiste schrijfwijze. Bij een aantal zoekmachines, zoals Mozilla Firefox 2 , Internet Explorer 7 en Google Chrome kun je de woordenlijst toevoegen aan de zoekbalk.
2 http://www.vandale.nl/
Als een woord niet in Het Groene Boekje online staat, dan vind ik het zeker in het woordenboek Van Dale.
3 http://woordenlijst.org/leidraad/
Deze website – gelieerd aan Het groene boekje online –geeft een helder overzicht van de basisregels voor de Nederlandse spelling. Als ik mijn taalkundige kennis op een bepaald gebied snel wil opfrissen, kijk ik hier.
4 http://woordenlijst.org/leidraad/lijst_van_vaktermen/
Heel handig is ook de sectie vaktermen die onderdeel is van de leidraad. De termen zijn alfabetisch gerangschikt en informeren je kort en bondig over de betekenis van taalbegrippen als een diminutief, een genitief-s of een initiaalwoord. En natuurlijk nog veel meer.
5 http://www.onzetaal.nl/taaladvies/
Is het ‘hun’ of ‘hen’? Moet je ‘dat’ of ‘wat’ gebruiken? Bij twijfel over taalkundige aangelegenheden kun je de website van de Taaladviesdienst raadplegen.
6 https://namen.taalunie.org/landen
Twijfels over de spelling van aardrijkskundige namen? Veel uitgeverijen houden de laatste editie van De Bosatlas aan, maar heb je die niet bij de hand dan biedt ook hier de taaladviesdienst uitkomst.
7 http://synoniemen.net/
Variatie in taalgebruik is belangrijk voor het leescomfort van je tekst. Voor mezelf houd ik meestal aan dat ik niet in twee opeenvolgende zinnen dezelfde werkwoorden of zelfstandig naamwoorden wil gebruiken. Wanneer me dat niet lukt, vind ik op deze website altijd inspiratie voor een alternatief.
8 http://www.spreekwoord.nl/
Soms zoek je naar een spreekwoord of gezegde om je verhaal mee te verlevendigen. Let erop dat je wel een toepasselijke uitdrukking kiest. Je kunt het altijd even nakijken op http://www.spreekwoord.nl/
9 http://www.vertalen.nu/
Vertaalkwesties? Ik kom er heel vaak uit met gebruik van Vertalen.nu. Het fijne is dat de talen kunt instellen, dus zo nodig twee kanten kunt opzoeken.
10 http://www.encyclo.nl/
Natuurlijk kun je, als je snel iets over een onderwerp wilt weten, http://nl.wikipedia.org raadplegen. Zelf vind ik het wat ongemakkelijk dat je niet altijd weet of de informatie geverifieerd is. Daarom kies ik zelf nog wel eens voor http://www.encyclo.nl/, de online encyclopedie waarin je in een keer 829 verschillende informatiebronnen raadpleegt. De zoekresultaten worden overzichtelijk gepresenteerd, met per bron de betekenis(sen) van het begrip dat je hebt opgezocht. Dit geeft je niet alleen snel een indruk van de betekenis, maar ook ideeën om verder te zoeken.
Met deze websites achter de hand, vind ik in een mum van tijd de antwoorden op vragen die rijzen tijdens het schrijven. Ik hoor het natuurlijk graag als jij nog tips heb voor websites die jij gebruikt!
Groet,
16 mei 2013 | Schrijftips en taaltips
Lees 5 reacties
Dank voor de mooie lijst, maar de volgende zeer veelzijdige site mag zeker niet ontbreken (woordenboeken Nl, D, F, E, Synoniemen, taaladvies, encyclopedie, rijmwooden etc etc:): http://www.mijnwoordenboek.nl/synoniemen/haaibaai
Ha Marja, wat fijn al die praktische tips!
Zelf heb ik veel steun bij Schrijfwijzer van Jan Renkema. Het is geen wesite maar gewoon een boek, je weet wel, zo’n ouderwets naslagwerk…
Hartelijke groet, Irma Uhlenbusch.
Dank voor deze informatie Marja! Ik heb mijn lijstje ’te gebruiken websites’ meteen aangepast. Verder ben ik ook nog wel eens ‘ouderwets’ bezig met 2 boeken die ik steevast op mijn bureau heb staan.
1)Thesaurus afkomstig bij Van Dale. Daarin staan synoniemen en betekenisverwanten woorden.
2)Het Juiste Woord afkomstig van Prisma, geschreven door Dr.L.Brouwers &Dr.F.Claes
Daarin vind je een systematische ordening van betekenisvarianten stijlvarianten en synoniemen. Heel handig als je dus, ik noem maar wat, wil schrijven over een kerk. Je kijkt dan bij het woord kerk en vindt allerlei woorden die daarop betrekking hebben. Heel inspirerend vind ik zelf.